conflict-coaching

RUZIE MAKEN MAG,

GOED RUZIE MAKEN is BETER,

‘n RUZIE GOEDMAKEN is BEST !!!

.

Het is interessant te beschouwen hoe conflicten ontstaan, wat ze teweeg brengen en hoe ze opgelost kunnen worden. Een conflict is een probleem, maar ook een kans op verandering en verbetering van de situatie. Conflicten brengen wel stress en slapeloze nachten teweeg. Dat kun je beter zien te voorkomen. Ik werk dus niet alleen als mediator achteraf, maar ook in een pril stadium van onenigheid als persoonlijke conflictcoach.

Als conflictcoach sta ik iemand op de achtergrond bij, om hem/haar te ondersteunen in een conflictueuze situatie. De andere partij hoeft niets te weten van mijn bestaan. Ik heb individueel contact met mijn opdrachtgever, die met mij bespreekt wat er aan de hand is, wat dit bij hem/haar teweeg brengt en waar hij/zij het liefst op zou willen uitkomen. Wij bezien in gezamenlijkheid hoe hij/zij door middel van welk gedrag of actie tot dat gestelde doel zou kunnen komen.

Een coach geeft feedback op voet van gelijkwaardigheid met de ander. Daarvoor is vereist dat de ander feedback wil ontvangen na een open en eerlijk gesprek. Open en eerlijk over de situatie, maar vooral over zichzelf.

Het zal niet lukken om de andere partij te veranderen. Het kan wel lukken om door verandering in eigen gedrag de bestaande situatie te beïnvloeden.

De kosten voor conflictcoaching zijn hetzelfde als wanneer ik optreedt als mediator: 200,- euro per uur netto. Bij een-op-een-coaching is er natuurlijk geen mogelijkheid de helft van deze kosten te laten betalen door de andere partij. Ook is hierop niet de regeling van gesubsidieerde rechtsbijstand mogelijk. Misschien lijkt dit duur, maar het uurtarief is nagenoeg hetzelfde als dat van een doorsnee advocaat en u bent beter uit, want het perspectief is breder.  Het conflict wordt van alle kanten bekeken, niet alleen juridisch. Er wordt na elk gesprek met elkaar besproken of doorgaan zinvol is en of er nog verdere actie zal volgen. Zo blijft alles transparant en houdt u ook de kosten in eigen hand.

Conflictcoaching kan verdere escalatie van een problematische situatie voorkomen, en aldus veel ellende en geld besparen.

 DSC09237     zoek hulp als je het niet alleen kan !