Training

trainen van communicatieve vaardigheden = ervaringsleren

Sedert het jaar 2000 ben ik werkzaam als trainer voor communicatieve vaardigheden: presenteren, gespreksvoering, conflicthantering en onderhandelen.

Voordien heb ik al trainingen georganiseerd in Self Assessment voor mediators. Tijdens mijn verblijf in de VS in 1996 en 1997 heb ik een instrument ontwikkeld in samenwerking met andere mediators en docenten, o.a. van Marquette University.  Door het systeem van accreditering dat door het NMI werd opgezet, is een (andere) vorm van assessment ontstaan in Nederland, maar nog steeds wordt er ook wel gewerkt met de SATM.

Vanaf het jaar 2000 ben ik door de Nederlandse Orde van Advocaten aangetrokken als trainer in communicatieve vaardigheden. Sindsdien heb ik vele in het vak jonge advocaten training gegeven in presenteren, pleidooi houden, getuigenverhoor, intake- en adviesgesprek houden, onderhandelen en conflicthantering. Ook is er een cursus ontwikkeld voor de advocatuur: hoe gedraagt een advocaat zich als partijadviseur tijdens een mediation?  Er zijn dan natuurlijk weer geheel andere vaardigheden nodig, dan wanneer de advocaat gaat procederen. Ik vind het leuk voeling te houden met jonge collega‚Äôs en nieuwe ontwikkelingen en zo een klein steentje bij te dragen aan de beroepsmatige ontwikkeling. In 2013 is de organisatie van de Beroepsopleiding Advocatuur drastisch veranderd. Ik heb deze interessante ontwikkeling op de voet gevolgd en werkte nog een paar jaar mee in de nieuwe, onafhankelijke organisatie die veel werkt met een digitale leeromgeving. Onderwijskundig verandert er veel en tegelijkertijd blijft voor mij de kern bestaan: mensen enthousiasmeren om zich te blijven ontwikkelen en ontplooien. Het was interessant, maar ook genoeg geweest: vanaf 2016 ben ik met de trainingswerkzaamheden voor de NOVA gestopt.

Voor mij is de cirkel rond.

Ooit onderwijzeres geweest in het basisonderwijs, later trainer docent voor/met volwassenen. Ik heb ook trainingen op maat verzorgd voor andere professionals dan advocaten. Hierbij bouw ik zelf een cursusprogramma, toegespitst op de doelgroep. Eventueel kan worden samengewerkt met andere trainers, want dat is een prettige formule: samen iets opzetten en uitwerken geeft een boost, die ook cursisten ervaren. Bovendien geeft verschillende input een bredere kijk op dezelfde lesstof. Ik geef geen reguliere trainingen meer, maar voor een korte training op maat kan u mij nog steeds benaderen.

Een mens is toch nooit uitgeleerd !